Kelder op staal
Over het algemeen zijn er 2 manieren om een woning te funderen. Namelijk op staal of op palen. Hoe uw woning gefundeerd zal worden heeft ook invloed op de kelder. Tegenwoordig wordt het overgrote deel van de woningen in Nederland op palen gefundeerd. De fundering kan alleen op een voldoende draagkrachtige grond worden gebouwd omdat uw woning anders weg kan zakken.
In sommige delen van Nederland ligt er aan de oppervlakte een voldoende draagkrachtige (zand)grond. Hier kan men daardoor direct op deze laag funderen, er zijn dan geen heipalen nodig. Een dergelijke fundering noemt men een fundering “op staal”. Bij klei of veengrond zijn er palen nodig die rusten op de eerst volgende draagkrachtige grondlaag. Aan de hand van een bodemonderzoek/sondering kan een constructeur bepalen hoe uw woning het beste gefundeerd kan worden. Vaak kunt u zelf al een inschatting door te kijken hoe omliggende woningen zijn gefundeerd.
Als u een fundering op staal kunt toepassen heeft dit ook invloed op de kelder. Een kelder hoeft in deze situatie niet geborgd te worden tegen wegzakken. Het enige waar u wel rekening mee moet houden is het grondwater. Bij een hoge grondwaterstand moet er voldoende tegen gewicht zijn om ervoor te zorgen dat de kelder niet zal opdrijven. Doorgaans zijn de bovenliggende constructie en de kelder samen zwaar genoeg om niet op te drijven. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een opdrijfrand aan de kelder te maken.
Wilt u een compacte kelder welke bijvoorbeeld als berging gebruikt wordt dan is een prefab kelder een slimme en voordelige oplossing. Door de kelder tussen de funderingsstroken te houden en gestabiliseerd rondom de kelder toe te passen kan er zelfs een normale standaard kelder worden toegepast. Mocht dit niet tot de mogelijkheden behoren dan kunnen wij de standaard kelder voorzien van extra wapening. Hierdoor kunnen er ook krachten vanuit de funderingsstroken door de kelder worden opgenomen.