
Kan een kelder helpen bij een energieneutrale woning?
Het energieneutraal maken van woningen is een actueel onderwerp. Hierbij zijn energieverbruik, energieopslag en energieopwekking belangrijke onderdelen. Energieneutraal betekent dat de woning op zichzelf geen negatieve invloed heeft op het milieu. De eisen die vandaag de dag worden gesteld aan woningen komen steeds dichter bij daadwerkelijk energieneutrale woningen. Vanaf 1 Januari 2020 moeten woningen voldoen aan de BENG-norm. BENG staat voor “Bijna Energie Neutraal Gebouw”. Er zijn meerdere mogelijkheden om aan deze norm te voldoen. Heeft u er al over nagedacht? In dit blog legt Sterk Beton uit waarom een kelder u kan helpen bij het energieneutraal maken van uw woning.
BENG!
Bij een nieuwbouwwoning krijgt u geen gasaansluiting meer. Hierdoor bent u aangewezen op andere installaties dan de oude gasketel. Het is goed om te bedenken welke installaties u wilt gebruiken. Naast verwarmingsinstallaties zijn er namelijk ook andere installaties nodig om te voldoen aan de nieuwe BENG-normen. Denk hierbij aan installaties om energie op te wekken en om zuiniger met energie om te gaan. Veel gebruikte installaties zijn een warmtepomp, zonnepanelen (accu/omvormer), boilervaten/zonneboilers en een luchtbehandelingssysteem.
Energieneutraal? Ja! Ruimte verlies? Nee!
De eerder genoemde installaties hebben relatief veel ruimte nodig. Vaak is er een aparte installatie- of technische ruimte nodig. Het is zonde als hierdoor andere ruimtes kleiner moeten worden. Voor het onderbrengen van deze apparaten en installaties is een kelder ideaal en hierdoor gaat er bovengronds geen ruimte verloren!
Uw technische ruimte isoleren?
Bij veel mensen leeft het idee dat een geïsoleerde kelder beter is. Dit is niet waar! Isoleren heeft alleen zin als u warmteverlies wilt tegengaan. De kelder isoleren is daarom enkel nodig als u de kelder wilt verwarmen. In een ongeïsoleerde kelder is de temperatuur het hele jaar gemiddeld 15 oC, dit is een prima temperatuur voor uw installaties. U hoeft de kelder dus ook niet te verwarmen. Het is belangrijker om ervoor te zorgen dat er geen grote (warme) luchtstromen de kelder in gaan, zie ook ventileren. Wij van Sterk Beton adviseren om de kelder buiten de thermische schil te plaatsen en om de toegang af te sluiten met een deur of luik.
Een goed klimaat in uw technische ruimte
Natuurlijk wilt u ook een goed klimaat in uw kelder, zelfs als de kelder als technische ruimte is ingedeeld. Ventilatie in de kelder raden wij af. Wel adviseren we om een elektrische luchtontvochtiger te plaatsen. Sluit de kelder ook niet aan op de mechanische ventilatie, warme (vochtige) lucht vanuit de woning trekt dan de kelder in. Deze lucht koelt vervolgens af door de koele kelderwanden. Omdat koude lucht minder vocht kan bevatten dan warmere lucht ontstaat hierdoor een risico op condensvorming.
Heeft u plannen om een woning te bouwen? Een kelder is dan ideaal om al uw installaties in op te slaan! Meer informatie nodig? Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.