Veel gestelde vragen
1. Moet ik mijn kelder isoleren?
Dit is alleen noodzakelijk als de kelder als verblijfsruimte staat genoemd in uw ontwerp. Als u de kelder als onbenoemde ruimte opneemt dan is isolatie niet nodig.
Als u de kelder continu wilt verwarmen kunt u de kelder isoleren zodat er minder warmteverlies ontstaat. Als u de ruimte niet continu verwarmd dan heeft isoleren weinig nut de temperatuur zal ongeveer gelijk blijven. Zonder isolatie heeft uw kelder een mooie constante temperatuur van rond de 15 graden Celsius. Een prima temperatuur voor veel toepassingen en u spaart een behoorlijke kostenpost uit, want isolatie aanbrengen is erg arbeidsintensief en dus duur!
2. Moet ik ventileren?
Door te ventileren ontstaan juist vaak vochtproblemen. Er stroomt dan warme vochtige lucht de kelder in en door het afkoelen op de koude kelderwanden ontstaat condensvorming. Als u de kelder niet als verblijfruimte gebruikt adviseren wij om de kelder absoluut niet te ventileren, maar de kelder af te sluiten en een luchtontvochtiger te plaatsen. U hoeft niet bang te zijn voor een muffe ruimte. Sterk Beton heeft hier onderzoek naar laten doen. Als u één keer de deur opent naar de kelder wordt de lucht in de ruimte al ruimschoots voldoende ververst. Wilt u toch ventilatie dan adviseren wij om de ventilatielucht te ontvochtiger of om de ventilatievoorziening makkelijk afsluitbaar te maken, zodat u kunt ingrijpen bij condens problemen.
3. Kunnen jullie de kelder plaatsen?
In de meeste gevallen wordt het plaatsen door de aannemer verzorgd. Met onze STERKoppeling kan ook direct met dezelfde kraan de begane grondvloer worden gelegd. Mocht u in eigen beheer bouwen of ziet uw aannemer het niet zitten de kelder te plaatsen dan kunnen wij u verder helpen. Wij kunnen u in contact brengen met betrouwbare partners gespecialiseerd in kelderplaatsen.
4. Wat is de levertijd?
Een standaard kelder kunnen we vaak al leveren 4 weken na opdracht. Houdt u echter rekening met 6 tot 8 weken. Pas als u opdracht kunt geven kan er een definitieve levertijd worden afgesproken. Zodra de leverweek vaststaat houden we ons aan onze afspraak en zorgen we dat uw kelder op tijd klaar zal staan!
5. Kan ik een prefab kelder onder mijn bestaande woning laten plaatsen?
Dit is helaas niet mogelijk, er zijn andere mogelijkheden maar een kant en klare kelder kan niet achteraf onder uw woning worden geplaatst. Wel is een kelder onder een aanbouw of los in de tuin vaak mogelijk.
6. Zijn jullie kelders waterdicht?
Lekkage van kelders is bijna altijd ter plaatse van de stortnaden. Als enige fabrikant produceren wij de kelder naadloos, lekkage is daardoor absoluut uitgesloten.
Andere leveranciers geven ook garantie maar als uw dure spullen in de kelder staan zit u er niet op te wachten dat er een lekkage ontstaat. De lekkage zal vervolgens kosteloos worden gerepareerd, maar u zit met de gevolgschade, veel rompslomp en overlast!
7. Wat kan ik doen tegen vochtproblemen?
Er kunnen verschillende oorzaken zijn maar met onze kelders en door onze adviezen op te volgen zult u geen vochtproblemen hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn:
1. Ventilatie, waarbij vochtige lucht de kelder in stroomt en op de wanden condenseert.
2. Ontbreken van een elektrische luchtontvochtiger, met dit apparaat kunt u de luchtvochtigheid in de kelder eenvoudig controleren.
3. De kelder is geen afgesloten ruimte maar heeft een open verbinding met de woning. Hierbij komt warme vochtige lucht uit de woning in de kelder en kan condensatie optreden op de kelderwanden.
8. Hoe kan ik mijn kelder het beste afwerken?
In onze kelderwanden zitten geen bekistingsafdrukken er is dus nauwelijks afwerking noodzakelijk. Een dampdoorlatende muurverf is al genoeg!
De vloer kunt u afwerken met een egaline gietvloer of zand cement dekvloer met een vloerafwerking naar keuze. Het kelderplafond kan een betonnen plaat of vloer zijn die u enkel hoeft te sauzen. Vaak wordt er een geïsoleerde begane grond vloer gebruikt in dit geval kunt u een gipsplafond maken. Hiermee voldoet u ook aan de eisen omtrent de brandveiligheid.
9. Kan ik een badkamer en/of slaapkamer in mijn kelder maken?
Voor deze toepassingen dient rekening te houden met isolatie, daglicht, ventilatie en evt. oppompen van water. Het is daarom vaak praktischer de kelder voor een andere toepassing te gebruiken, waardoor er boven de grond meer ruimte beschikbaar komt voor een badkamer of slaapkamer. Met onze standaard kelders dient u de kelder op te hogen om aan de vereiste vrije hoogte te voldoen. Dit kan bijvoorbeeld door de kelder onder de funderingsbalk te hangen of door de kelderwanden op te metselen of te voorzien van bovenlichten.
10. Kan ik in de wanden boren?
Het beste is om dit zo min mogelijk te doen, er ontstaat namelijk altijd een zwakkere plek in de wand. Mocht het toch nodig zijn in de wand te boren, gebruik dan professioneel boormateriaal zodat er niet te veel druk op de wanden komt. Gaten mogen niet dieper zijn dan 35 mm anders ontstaat het risico dat er aan de buitenzijde van de kelder een betonschol losbreekt. Bovenin de wand is de beste optie omdat hier minder kans bestaat dat er grondwater aanwezig is.
11. Mijn aannemer wil geen kelder plaatsen wat nu?
Met de STERKoppeling is het plaatsen van de kelder zeer eenvoudig. U kunt de productinformatie meenemen naar de aannemer. Uw aannemer kan ook contact met ons opnemen zodat we het ene ander kunnen toelichten. Mocht dit alles niet lukken dan hebben wij betrouwbare partners die de kelder kunnen plaatsen zodat de aannemer hier geen omkijken naar heeft.
12. Is het mogelijk om een prefab kelder in mijn tuin te plaatsen?
In veel gevallen is dit mogelijk. U kunt zelf een inschatting maken van de mogelijkheden door de volgende punten te beoordelen:
– is de locatie goed bereikbaar, zijn de wegen breed genoeg?
– is de afstand van kraan tot kelder niet te groot?
– is er voldoende ruimte voor de kraan om op te stellen? De stempelwijdte is minimaal 6 tot 8 meter.
Neem contact met ons op als u mogelijkheden ziet. Wij kunnen u dan verder informeren over de te nemen stappen en bijbehorende kosten.
13. Wat kost een kelder onder mijn gehele woning?
Wij maken alleen prefab kelders. Daardoor zijn er wel grenzen aan de afmetingen die mogelijk zijn. De maximale standaard maat is 7,4×3,2 meter. De grootste maatwerkkelder is 12×5,5 meter. In bijna alle gevallen is het voordeliger om de kelder niet als fundering te gebruiken maar de kelder beter binnen de balken/funderingsstroken te houden.
14. Wat weegt een kelder?
In de offerte en in onze prijslijst staat altijd het gewicht van de kelder. Als u ons de gewenste afmeting doorgeeft dan kunnen wij u altijd het juiste gewicht opgeven.
15. Wat zijn de mogelijkheden om daglicht in de kelder te krijgen?
Als u de kelder als onbenoemde ruimte benoemd in uw ontwerp is daglicht niet nodig. Mocht dit niet gaan of wilt u om een andere reden daglicht in uw kelder, dan zijn er verschillende mogelijkheden. We kunnen bijvoorbeeld werken met een Solatube® systeem, waarbij daglicht via spiegels in uw kelder gebracht wordt, een bovenlicht door het maaiveld plaatselijk te verlagen, of een prefab betonnen koekoek. Vraag onze verkoopafdeling naar de mogelijkheden.